iOS – vt20

Vecka 4 (12 mars)

Påminnelser

Idag ska vi fördjupa oss i programmet Påminnelser. Ni har redan fått en blänkare från mig, och inbjudan till att delta i en delad lista.

Vi kommer att gå igenom ett antal saker man kan göra med programmet. Vi får se var vi landar…

Här finns grundläggande information om hur man använder påminnelser på iPhone. Motsvarande sida för iPad.

Siri

Nästa steg i kursen är att vi undersöker Siri. Men det är en så speciell funktion, att vi kanske får dela på oss lite när vi sätter igång – om ni inte redan använder tjänsten.

Man behöver nämligen starta Siri med att den får identifiera rösten. Och det är inte så lätt att göra i ett rum fyllt med andra personer som ska göra samma sak. Vi får se hur det hela utvecklar sig…

Här finns en översikt i hur man kommer igång med Siri från iPhones användarhandbok.

Jag har skapat ett nytt inlägg, där jag länkar till både användarhandbok för iPhone och iPad.

Jag vill påminna er inför nästa gång: fundera på vilka appar du tycker är bra att använda. Jag tänkte vi skulle dela tips på appar vi gillar med varandra nästa gång!

Vecka 3 (5 mars)

Idag ska vi undersöka något som förändrades en hel del i iOS 13: det som kallas delningsblad, eller share sheet på engelska. Det handlar helt enkelt om hur man kan använda funktioner för att dela, vidarebefordra spara… helt enkelt göra saker direkt inifrån en app eller en webbsida.

Dessutom tänkte jag att ni ska få gå igenom Apples två huvudsidor där de presenterar iOS 13. En är en ”designsida” den andra listar funktionerna. Utifrån dem, kan vi se om det är någon funktion eller app som verkar speciellt intressant. Då kan vi kika på det vidare framöver.

Utifrån förra veckan har jag gjort en liten video på hur man kan välja en viss bild som ”referensbild” om man använder live-funktionen i kameran på iPhone.

Vecka 2 (27 feb)

Denna vecka tänkte jag att vi fortsätter att gå igenom inställningar.

Sen förra gången har jag ställt samma en sida om familjedelning, som kanske är ett bra tips för en del av er? Kika för att se vad det innebär.

Vi kan även börja se på vad det finns för möjligheter med Kamera och Bilder. Jag har en sida sedan i våras som beskriver alla(?) funktioner för att redigera foton i Bilder

Vecka 1

Hej och välkommen till kursen om iPhone och iPad! Det här är din kurssida, och du kan undersöka den som du vill. Här finns en del material från i höstas, och jag kommer att lägga till nytt när det behövs.

Vi behöver påminna varandra om hur nätverket fungerar här också.

Undersökning

Vi ska börja med att göra en undersökning. Vad är dina behov inför kursen? Du hittar undersökningen här. Efter det kommer vi att gå igenom den och sen lägga upp huvudstråken i kursen efter detta.

Inställningar, kontrollcenter & familjedelning

Om vi inte kommer fram till annat tänkte jag att vi börjar med att gå igenom lite om inställningar, kontrollcenter och familjedelning som en start. Jag har gjort en sida om familjedelning. Där har jag försökt Apples väl utspridda information om familjedelning på en sida.