Dator – ht19

Träff 10 – sista gången

Idag finns det några filmer om webbläsaren Chrome. Dels hur man kan förfina sin sökning med hjälp av datum eller bildstorlek, dels hur man söker på vissa kategorier, som kartor, videor eller bilder.

Träff 9

Vi arbetar med webbläsaren Chrome.

Träff 8

Vi börjar med att fortsätta med lösenordshanteraren LastPass. Det finns några instruktioner här.

Det hela slutade med att vi av vissa anledningar istället landade med lösenordshanteringsprogrammet (vilket ord!) Dashlane i stället.

Träff 7

Idag fortsätter vi med tabbar i Word. Jag har gjort tre små filmer som finns på denna sida.

Träff 6

Till idag har jag gjort fem korta filmer som visar grunder i hur man hanterar text lite effektivare. Du hittar dom på denna sida.

Träff 5

Vi fortsätter att utforska (!) Foton och bearbeta bilder.

Träff 4

Vi repeterar Utforskaren och fortsätter med Foton.

Träff 3

Digitala stigar

Idag kikar vi på några olika saker. Dels har jag gjort en film om hur man kan öppna ett program på lite olika sätt. Poängen med den är att visa på att man kan göra på olika sätt, och att det är bra att prova flera olika.

En del vill använda musen, och andra vill använda tangentbord. Testar man olika sätt kan man hitta det som passar en själv. Och förhoppningsvis bli lite mindre frustrerad vid datorn…

Det kan jämföras med att hitta i skogen. Ofta finns det flera olika stigar som leder till samma mål. Ofta tar man kanske den snabbaste, andra gånger har man bara lust att pröva någon annan. Vi trampar upp digitala stigar i datorn. Det är en finess att kunna flera.

Filmen finns här.

Redigera bilder med Foton

Standardprogrammet för att arbeta med bilder i Windows är Foton. hur använder man det? Ännu en digital stig som behöver trampas upp. Jag har gjort en liten film som tar dig igenom de vanligaste verktygen. Sen kan du säkert hitta vidare i programmet.

Träff 2

Till denna lektion fanns önskemål om att se lite mer på bilder. Här kommer några länkar som kan vara till hjälp.

Mac – säkerhet

Mac – bilder

Mac kortkommando

Här kan du hitta några vanliga kortkommando för Mac

PC – Word och bilder

Här finns tre filmer om grunderna i att arbeta med bilder i Word.

PC – kortkommando

Här hittar du några vanliga kortkommando i Windows