Dator vt 20

Vecka 4 (12 mars)

Idag tänkte jag att vi skulle gå igenom hur man laddar ner programmet, och hur man inleder ett projekt, för att ni ska kunna skapa en bok på egen hand. Jag har gjort ett par filmer som visar hur man gör, eftersom jag vet att det är några som inte kan vara med på lektionen. Då har ni möjlighet att gå igenom det i eget tempo hemma.

Du hittar filmerna här.

Vecka 3 (5 mars)

Idag tänkte jag vi skulle undersöka Pages. Det är Apples motsvarighet till Word hos Microsoft. Även om de är program av samma slag, att behanda text och bild, så är det stor skillnad. Dels är Pages gratis för alla som har en mac. Det ingår i vad man kalla iWorks. Det är en svit med programmen Pages, Numbers (motsvarar Excel) och Keynote (motsvarar PowerPoint).

Är du van vid Word, så kommer det att vara en hel del annorlunda. På gott och ont. Vi ska undersöka. Men det allra enklaste är att börja med att botanisera bland deras mallar.

Vill du få en detaljerad beskrivning kan du gå till nedladdningssidan av programmet.

Vecka 2 (27 feb)

Sen förra veckan har jag gjort en sida om inställningar. Där finns några videor som går igenom de olika inställningarna. Du kan använda den sidan för att hitta och repetera olika funktioner som du kan och vill ändra på din dator.

Vi höll på med Finder vid slutet av förra gången. Vi kan behöva kika lite mer på den idag. Sen är det dags att börja se på hur vi använder Bilder.

Jag har även gjort en sida om familjedelning, främst åt den andra kursen. Men den kan du säkert ha nytta av om ni använder iPhone eller iPad i familjen.

Vecka 1

Hej och välkommen till kursen om Mac! Det här är din kurssida, och du kan undersöka den som du vill. Här finns en del material från i höstas, och jag kommer att lägga till nytt när det behövs.

Vi behöver påminna varandra om hur nätverket fungerar här också. 

Undersökning

Vi ska börja med att göra en undersökning. Vad är dina behov inför kursen? Du hittar undersökningen här. Efter det kommer vi att gå igenom den och sen lägga upp huvudstråken i kursen efter detta.

Några huvudfunktioner på Mac

Om vi inte kommer överen om annat, så tänkte jag börja med att gå igenom några huvudfunktioner på en Macdator. En del kanske är bekant, annat inte.

Vi använder ju en dator väldigt personligt. Det som passar en person passar kanske inte alls för en annan. Här finns inget rätt eller fel, men kursen är till för att ge möjlighet att upptäcka nya ”digitala stigar”. Och som med alla stigar tar det ett tag att trampa upp dem. Man får kanske vandra dom många gånger för att känna sig hemma, och inte vilse…

Några saker vi kan kika på:

  • Finder – håller reda på filerna. Info hos Apple.
  • Spotlight – ett smidigt sätt att söka efter det som ligger ”gömt” på datorn, och mer. Info hos Apple. Gräv ännu djupare med funktioner hos spotlight.Du hittar spotlight genom att klicka påförstoringsglaset” i menyn. Eller trycker du på Command + mellanslag
  • Om den här datorn – hittar du under ”äpplet” i menyn. Här ser du diverse teknisk info om datorn. Bl.a. vilken version av operativsystemet du har. Det är viktigt för olika funktioner. Det som fungerar i senaste versionen, Catalina ver 10.15, kanske inte funkar i en tidigare version.
    (Här finns allt om hur man uppgraderar till senaste versionen.)
  • Under ”äpplet” hittar du även en länk till:
    Systeminställningar – här kan du justera mycket och göra olika inställningar.
  • Dock – är menyn där du kan ha tillgång till program du använder ofta, och kan se vilka program som är öppna. Info från Apple.