Familjedelning

Är man flera i familjen kan man skapa något som heter familjedelning. Det ger möjlighet att dela många olika saker. Och slippa betala dubbelt för t.ex. appar som flera i familjen vill använda, eller kunna dela lagringsutrymme.

Här hittar du en översikt av familjedelning hos Apple. Men som alltid hos Apple sprider de ut sin information på mängder av olika sidor. Här är ett försök att ställa samman lite av det som finns om familjedelning.

Kom igång

Förutsättningen för att kunna använda familjedelning är att alla familjemedlemmar har ett eget konto hos Apple. Det går även att skapa ett Apple-ID för barn under 13 för familjedelning. De kan normalt inte skapa egna konton.

En person är familjesamordnare och startar funktionen. Så här beskriver Apple att man kommer igång:

  • På din iPhone, iPad eller iPod touch går du till Inställningar > [ditt namn]. Tryck sedan på Ställ in Familjedelning > Kom igång och följ stegen på skärmen.
  • På en Mac med macOS Catalina eller senare väljer du Apple-menyn  > Systeminställningar och klickar sedan på Familjedelning. Tryck Nästa och bekräfta sedan det Apple-ID som du vill använda till Familjedelning. Följ sedan stegen på skärmen. På en Mac med macOS Mojave eller tidigare väljer du Apple-menyn  > Systeminställningar, klickar på iCloud och sedan Ställa in Familjedelning. Följ sedan instruktionerna på skärmen. 

Dela inköp

Om man använder familjedelning kan man dela det man köpt i App Store, iTunes Stor och Apple Books. Läs mer om hur man delar köp med familjedelning.

Det går även att gömma köp, så andra inte kan se dem, eller ladda ner dem.

Det finns även en funktion som heter ”Be om köp”. Med den kan man ställa in att barn inte får genomföra köp, utan föräldrars medgivande. Vill de köpa en app, så skickas ett meddelande till den som ansvara för familjekontot. Denne ser var som begärs och säger jag eller nej.

Hitta familjemedlemmar och/eller deras mobil

Med familjedelning utökas även tjänsten Hitta (som tidigare hette ”Hitta min iPhone”). Med den kan man hitta andra och dela sin plats.

Tjänster man kan ansluta

Det finns ett antal tjänster man kan ansluta. Det kan vara en något högre prisbild än ett eget konto, men om man är flera kan det löna sig.

Här listar jag dem med länkar till Apples sidor. Jag gissar att en del av dem inte är så intressanta för de flesta… men det gemensamma lagringsutrymmet kan vara tillräckligt motiv för flera gissar jag.

Ytterligare info om vad man kan dela.

Lämna eller ta bort medlem

denna sida beskrivs hur man kan ta bort någon från familjegruppen, eller hur man lämnar den. Här ser man även var som händer om man upplöser en familjegrupp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *