”Högerklick” i iOS 13…

Med en datormus kan man ju högerklicka och få fram ett antal alternativ, beroende på vad man klickar på. Det finns ingen motsvarande möjlighet när man använder fingrar. Apple har provat lite olika varianter, men i och med iOS 13 har man bestämt sig för att använda en s.k. long press, ett långtryck, dvs. man trycker och håller nere fingret på skärmen. Då får man fram lite alternativ, beroende på var man befinner sig.

Det här kan man prova på lite olika platser. Vi ska kika på några.

Länkar

Vi börjar med länkar. Tryck ner fingret lite längre, långtryck, på en länk – då händer det saker! Här har vi en länk som vi håller nere fingret på

Då dyker det upp flera saker. Dels en förhandsvisning av webbsidan! Dessutom en meny med saker man kan göra. Mycket välkommen nyhet.

Appar

Man kan även långtrycka på apparna. Då kan man få fram flera förslag. Vad beror givetvis på vilken app det är och vad den gör. Här visar vi ett långtryck på appen Bilder.

Kontrollcenter

I kontrollcenter finns det många möjligheter. Här visar vi vad som händer på några av funktionerna. Varje siffra hänvisar till en bild på hur ett långtryck ser ut i en längre ner på sidan.

1 Wi-fi m.fl

När man långtrycker på denna får man möjlighet att slå på och av ytterligare funktioner, som man annars skulle behöver gå till inställningarna för att göra. Funktionerna är förhoppningsvis självförklarande.

2. Stör ej

Tryck på stör ej och få möjlighet att använda några finesser. Välj t.ex. en timme eller tills jag lämnar den här platsen.

3. Ljusstyrka

Här kan man förutom att ändra ljusstsyrkan enkelt växla mellan ljust och mörkt läge, som är nytt i iOS. Prova om du inte vet vad det är!

4. Ficklampa

Här kan man justera styrkan på ficklampan i fyra steg.

5. Kamera

Det går att välja flera funktioner direkt från kontrollcenter med en långtryckning.

6. Röstmemo

Här kan man välja ny inspelning eller att spela upp någon av de senaste.

7. Skärminspelning

Man kan spela in en video på det som händer på skärmen. Har man videoappar kan man välja vilken som ska använda den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *