Hitta bilder du har rätt att använda

Ibland behöver man bilder för att publicera något. Hur hittar man bilder som man får använda? Det finns ett helt system uppbyggt kring rätten att dela med sig av bilder i stället för att skydda dem. Det kallas för Creative Common Licenses. Du kan läsa om de olika licenserna här. Här är några länkar till bildresurser.

Hitta bilder här

 • Flickr är en tjänst jag gärna använder. Här finns mängder av fina bilder. Tips: sök på engelska, så får du fler träffar. Du ser en liten meny till vänster ”Any licence”. Klicka på pilen och du kan t.ex. välj ”Modifications allowed” om du vill jobba vidare med bilderna själv.
 • Creativecommons har en egen sökmotor.
 • Google har också bilder man får återanvända.
  • Skriv in ditt sökord
  • Klicka på Verktyg
  • Välj licens under ”Användningsrättigheter”
 • Pixabay tipsade någon om.
 • Freephotos
 • Här finns en lista på många fler webbplatser bl.a. flera museer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *